Menu

Wat te doen bij hardnekkige kalkaanslag?

Kalk verwijderen is een hele klus. Kalkaanslag kan lastig te verwijderen zijn van een kraan of douchekop. In het ergste geval is de kalkaanslag zo dik dat de kranen niet meer makkelijk open en dicht gaan. Ook apparaten gaan sneller kapot door kalkaanslag. Een douchecabine met een glazen douchewand kan ook te maken krijgen met flinke kalkaanslag. Wat kun je doen tegen kalkaanslag en hoe kun je het verwijderen? 

Antikalk schoonmaakproducten

Kalk kun je het beste verwijderen met producten tegen kalk. Schoonmaakazijn werkt bijvoorbeeld heel goed tegen kalk. Hardnekkige kalkaanslag kun je voorkomen door iedere keer na het douchen de douchekop en de kranen af te nemen met een doek met wat schoonmaakazijn erop. Het kan ook helpen om na het douchen de kranen droog te maken zodat kalk zich niet kan hechten aan de kranen en de douchekop. 

Kalkaanslag verwijderen met baking soda

Ook met baking soda kun je kalkaanslag verwijderen. Doe wat baking soda op een vochtige doek en begin met poetsen. Ook je douchekop kun je behandelen met baking soda. Neem dan een deel baking soda, vier delen azijn en een plastic tas die je om de douchekop kunt binden. Sluit de zak goed af, zodat het mengsel er niet uit kan lopen. Na ongeveer een uur zijn alle gaatjes van de douchekop weer kalkvrij! 

Een waterontharder

Heb je heel veel last van hardnekkige kalk, dan kan het zijn dat het water dat uit de kraan komt te hard is. Dit kun je oplossen door een waterontharder te plaatsen. Waterontharders filteren het water met harskorrels die calcium en magnesium, de bestanddelen van kalk, opnemen uit het water. Door het plaatsen van een waterontharder heb je nooit meer last van kalkaanslag. Hierdoor heb je minder schoonmaakmiddelen nodig en gaan apparaten minder snel kapot.